SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -4 "General Awareness"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -4 "General Awareness"

1. Pope Benedict XVI who has been elected recently is the

(a) 250th Pope
(b) 260th Pope
(c) 265th Pope
(d) 270th Pope

2. Who among the following has been awarded the Pravasi Bharatiya Samman for his outstanding achievement in their field and fostering.understanding of India abroad ?

(a) Vikram Seth
(b) Ms. Indira Nooyi
(c) Laxmi Mittal
(d) Sunil Mittal

3. According to AT Kearney Inc, which country is the hottest destination for foreign direct investment?

(a) India
(b) China
(c) Malaysia
(d) Mauritius

4. The country with which India has decided to exchange its border maps is:

(a) Bangladesh
(b) China
(c) Bhutan
(d) Nepal

5. Per Capita income is maximum in which of the following states in India?

(a) Himachal Pradesh
(b) Punjab
(c) Gujarat
(d) Goa

6. The author of the book “Environmental Jurispru-dence” is:

(a) Justice Y.V. Chandrachud
(b) Justice Ashok A. Desai
(c) Justice A. K. Sood
(d) Justice Prem Nagar

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

7. Which one of the following is true regarding plant cells and animal cells ?

(a) Plant cells contain chloroplast while animal cells do not.
(b) Plant cells are small while animal cells are large in size
(c) Plant cells contain nucleus while animal cells do not
(d) Plant cells and animal cells are similar in all respects

8. The Balwant Rai Mehta Committee was associated with­

(a) Industrial Policy
(b) Banking Reforms
(c) Panchayati Raj
(d) Centre-State relations

9. The blood cholesterol level in 100 ml of blood in a normal person varies between­

(a) 150 and 200 mg
(b) 120 and 200 mg
(c) 100 and 180 mg
(d) 80 and 160 mg

10. What is the name of the electronic communication network of the Reserve Bank of India ?

(a) BOLT
(b) RBISAT
(c) RBINET
(d) RBIDOT

11. Heat resistant variety of glass is­

(a) Pyrex glass
(b) Hard glass
(c) Flint glass
(d) None of these

12. Which of the following is correctly matched ?

(a) “Do or die” - Jawahar Lal Nehru
(b) “Dilli Chalo” - Mahatma Gandhi
(c) “Jai Jawan Jai Kisan” Lal Bahadur Shastri
(d) “Swaraj is my birthright”-Swami Dayanand

13. Pope John Paul II who died recently belonged from­

(a) Vatican City
(b) England
(c) Germany
(d) Poland

14. Silk is obtained from­

(a) Mulberry tree
(b) Saliva of the silk worm
(c) Larvae of silk worm
(d) Cocoon of silk worm

15. The body temperature is regulated by­

(a) Pituitory gland
(b) Hypothalamus
(c) Pineal gland
(d) Thyroid gland

16. Among the following iron ores, the highest percentage of iron content is found in­

(a) Haemetite
(b) Magnetite
(c) Limnonite
(d) None of these

17. A country’s balance of trade is unfavourable when -

(a) exports exceed imports
(b) imports exceed exports
(c) terms of trade become unfavourable
(d) None of these

18. Pasteurisation of milk mean­

(a) heating of milk to above 72°C
(b) heating of milk to above 62°C
(c) cooling of milk to about 62°C
(d) cooling of milk to about 10°C

19. The highest mountain peak of the Himalayas is situated in­

(a) India
(b) Tibet
(c) Nepal
(d) Chin

20. Goa was captured by the Por­tuguese in the year­

(a) 1508
(b) 1608
(c) 1510
(d) 1610

21. The light from the Sun reaches the Earth in about­

(a) 8 seconds
(b) 8 minutes
(c) 10 seconds
(d) 10 minutes

22. The data collection for national income estimation is con­ducted in India by­

(a) The Finance Ministry of the Government of India
(b) The RBI
(c) The NSSO (National Sample Survey Organisation)
(d) None of these

23. Which of the following statements best explains the nature of revolt of 1857 ?

(a) The last effort of the old political order to regain power.
(b) Mutiny of a section of sepoys of the British Army
(c) A struggle of the common people to overthrow common rule
(d) An effort to establish a limited Indian nation

24. Match the following

A. Brahmo Samaj 1. Bombay
B. Veda Samaj 2. Bengal
C. Arya Samaj 3. Madras
D. Prarthana 4. North India Samaj

A B C D

(a) 1 3 2 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1

25. Land Revenue under Tipu­

(a) was mainly collected through revenue officers.
(b) was mainly collected by Government officials appointed by Tipu
(c) was collected by intermediaries
(d) was not allowed to go into the hands of Sultan

26. In India the largest public undertaking is -

(a) Air India
(b) Indian Railways
(c) IOC
(d) LIC

27. Who was the advocate at the famous INA Trials?

(a) Bhulabhai Desai
(b) Asaf Ali
(c) Subhash Chandra Bose
(d) C. Rajagopalachari

28. Punjab National Bank has been honoured with the Golden Peacock Award 2002 for excellence in­

(a) agricultural finance
(b) rural industrialisation
(c) housing development
(d) corporate excellence

29. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution ?

(a) J. B. Kripalani
(b) Rajendra Prasad
(c) J. L. Nehru
(d) B. R. Ambedkar

30. Which year did Bankim Chandra Chatopadhyay write Anandmath ?

(a) 1858
(b) 1892
(c) 1882
(d) None of these

31. The Governor-General of India who initiated the introduction of English in India was­

(a) Lord Curzon
(b) Lord Macaulay
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Hastings

32. Who is the winner of the Australian Open Women’s Singles Championship-2005 ?

(a) Serena Williams
(b) Sania Mirza
(c) Maria Sarapova
(d) Lindsay Davenport

33. Monoculture is a typical characteristic of­

(a) shifting cultivation
(b) subsistence farming
(c) specialised horticulture
(d) commercial grain farming

34. Mountain soil contains a lot of­

(a) humus
(b) clay
(c) coase material
(d) iron and aluminium salt

35. Metamorphic rocks originate from­

(a) igneous rocks
(b) sedimentary rocks
(c) both igneous and sedimentary rocks
(d) None of these

36. The term ‘epicentre’ is associated with­

(a) earthquake
(b) folding
(c) faulting
(d) earth’s interior

37. India is a republic because­

(a) it is democratic country
(b) It is a parliamentary democracy
(c) the head of the state is elected for a definite period
(d) All of these

38. Blizzards are characteristic lea lures of­

(a) equatorial region
(b) tropical region
(c) Antarctic region
(d) temperate region

39. Which is the shortest route from Moscow to San Francisco ?

(a) via Canada
(b) overland
(c) Over the South Pole
(d) Over the North Pole

40. Which one of the following is/ are wrongly matched ?

A. typhoons - China Sea
B. hurricanes - India Ocean
C. cyclone - West Indies
D. tornadoes - Australia

(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) A, C and D
(d) B, C and D

41. Echo sounding is the technique applied to­

(a) measure the depth of the sea
(b) measure the amplitude of sound waves
(c) record earthquake waves
(d) record the density of air in the atmosphere

42. Of which major river system is the Sutlej a part?

(a) Indus
(b) Ganga
(c) Brahmaputra
(d) Yamuna

43. Rajasthan reveives very little rain because­

(a) it is too hot
(b) there is no water available and thus the winds remain dry
(c) the monsoon fails to reach this area
(d) the winds do not come across any barriers to cause the necessary uplift to cool the wind

44. Which State has the largest proportion of its net irrigation area under well irrigation ?

(a) Haryana
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) West Bengal

45. Which Government agency is responsible for the mapping and exploration of minerals in India ?

(a) Survey of India
(b) Geological Survey of India
(c) Minerals Development Corporation
(d) School of Mines

46. The largest number of cotton textile mills is in­

(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka

47. Where are MIG engines assembled ?

(a) Koraput
(b) Nasik
(c) Bangalore
(d) Ozar

48. Which cities were first connected by the STD services?

(a) Delhi and Mumhal
(b) Delhi and Kolkata
(c) Kanpur and Delhi
(d) Kanpur and Lucknow

49. Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West ?

(a) Kumaun Himalayas
(b) Assam Himalayas
(c) Punjab Himalayas
(d) Nepal Himalayas
 

50. The standard time of a country differs from the GMT in multiples of­

(a) Two hours
(b) One hour
(c) Half hour
(d) Four minutes

 

ANSWERS

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (c) 13. (d) 14. (b) 15. (b) j 16. (b) 17. (b)  18. (b) 19. (c) 20. (c) 21. (b) 22. (c) 23. (a) 24. (d) 25. (b) 26. (c) 27. (a) 28. (d) 29. (d) 30. (b) 31. (c) 32. (a) 33. (d) 34. (c) 35. (c) 36. (a) 37. (c) 38. (c) 39. (d) 40. (d) 41. (a) 42. (a) 43. (d) 44. (c) 45. (c) 46. (c) 47. (a) 48. (d) 49. (d) 50. (c)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back To Main Page


Get Daily Study Material via Email.