SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -3 "Reasoning"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -3 "Reasoning"

 

1. If CONSCIOUSLY is written as PEBNPJEXNKM, then SOIL is written as

(a) NEKJ
(b) NEJK
(b) JENK
(d) ENJK

Directions: In which an­swer figure is the question figure embedded ?

2.

3.

Directions : A conclusion followed by statements I, II and III is given. Which one of the four alternatives is correct ?

4. Conclusion:

Many drug addicts were arrested

Statements:

I. Taking drugs is a crime.
II. One who commits a crime can be arrested
III. Many people take drugs regularly.

(a) All the 3 statements taken together brings to the conclusion.
(b) Only I and lI statements bring to the conclusion.
(c) Only lI and III bring to the conclusion.
(d) Data is insufficient to draw the conclusion.

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Directions : A statement followed by two assumptions I and II is given. Which one of the four given alternatives is correct ?

5. Statement:

One should not sleep under a tree.

Assumptions:

I. The falling leaves may spoil our clothes.
II. Trees give out CO2 at night which is injurious to health.

(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

Directions : A question is followed by two statements I and II. Which one of the four given alternatives is correct ?

6. Has Electronic media improved the class room teaching ?

Statements:

I. Electronic media is multi­sensory based.
II. TV lessons supplement the class-room teaching.

(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

7. Which of the following Venn Diagram gives the relationship between Friend, Guide and Philospher?

8. When a survey was made regarding the preferences in the watching of TV channel, a few said that they watch only ZTV channel, the others liked only Sun TV channel, while others Asianet TV Channel. A Small percentage said that they watch all the three TV channel. In the figure given below the circle indicates the Asianet TV channel, the square ZTV and the triangle the Sun TV channel. Which number in the figure indicates the fact that some people watch all the three TV channels?



(a) 2
(b) 5
(c) 6
(d) 3

9. Among the four answer figures which one can be formed from the cut out pieces given below?


10. Choose the correct image of the figure when seen in water from the responses given below

11. A circular paper is folded and punched as shown below. How will it appear when opended?

12.

(a) Indigo
(b) Blue
(c) Voilet
(d) Orange

Direction: Find the missing number from the given responses in each of the following questions?

13.     4     9     2
       3     5     7
       8     1     ?

(a) 9
(b) 6
(c) 15
(d) 14

14.

(a) 41
(b) 64
(c) 35
(d) 61

15.

(a) 30
(b) 13
(c) 70
(d) 118

Direction: A paper is folded as shown in the given figures and a hole is a made. When opended how will it appear. Choose from the given responses.

16.

17.

18.

Direction: From the given alternatives,find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

19. INSTITUTIONALISE

(a) NATRITION
(b) INTUITION
(c) TUITION
(d) INSULATION

Direction: Find the related word/letters/numbers to complete the Analogy.

20. House : Room : : World : ?

(a) Land
(b) Sun
(c) Air
(d) Nation

21. A D H M : Z W S N : C F J O : ?

(a) YVRM
(b) WTPO
(c) XWTP
(d) ZXVT

22. 5 : 36 : : 6 : ?

(a) 48
(b) 50
(c) 49
(d) 56

23. 456 : 15 : : 789 : ?

(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 24

Direction: Select the related figure form the Answer Figure.

24.

25.

26.

27. Which of the following word pair is not related in the same way as ‘Returnable’ and ‘Natural’?

(a) Reciprocal and Oracle
(b) Reconstruct and Counter
(c) Department and Moderate
(d) Evaluation and Violent

Directions: Find the odd one out from the given alternatives.

28. (a) Pond-Lake
(b) Pistol-Gun
(c) Car-Bus
(d) Church-Monument

29. (a) Insurance
(b) Provident Fund
(c) Salary
(d) Shares

30. (a) AYBZ
(b) BXCY
(c) DVEW
(d) MPON

Directions: Find the odd figure out.

31.

32.

33. Find out the pair of number that does not belong to the group for lack of common property.

(a) 84,67
(b) 112,95
(c) 79,63
(d) 167,150

Directions: From the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

Given set: (1,3,7) 34.

(a) 3, 7, 11
(b) 13, 17, 29
(c) 17, 21, 29
(d) 29, 37, 47

Directions: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

Given set: (21, 30, 48)

35. (a) (8, 14, 25)
(b) (9, 18, 36)
(c) (13, 20, 30)
(d) (6, 14, 21)

36. A series of figures are given which can be grouped into classes. Select the group into which the figures can be classified.

(a) 1,3,4 2,5,9 6,7,8
(b) 1,2,3 4,5,6 7,8,9
(c) 1,5,9 2,4,7 3,6,8
(d) 3,7,8 1,6,5 4,2,9

37. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Probation
2. Interview
3. Selection
4. Appointment
5. Advertisement
6. Application

(a) 5, 6, 4, 2, 3, 1
(b) 5, 6, 3. 2, 4, 1
(c) 5, 6, 2, 3, 4, 1
(d) 6, 5, 4, 2, 3, 1

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.

38. BE-K-Q; BB-EHH-KNNQQ

(a) DLEK
(b) HNEK
(c) DLCJ
(d) HNCJ

Directions: Find the missing number in the series.

39. 1,0,3,2,5,6, ?

(a) 9
(b) 8
(c) 10
(d) 7

40. 1438, 1429, 1417,1402, ?

(a) 1378
(b) 1384
(c) 1,387
(d) 1392

41. 18, 24, 21, 27, ?, 30, 27

(a) 33
(b) 30
(c) 24
(d) 21

Directions: Find the missing figure in the series from the given answer figures.

42.

43.

44. ‘A’ man starts from a point and walks 2km towards North, turns towards his right and walks 2km, turns right again and walks. What is the direction now he is facing ?

(a) South
(b) South-East
(c) North
(d) West

45. P is Q’s brother. R is Q’s mother. S is R’s father. T is S’s mother. How is P relate to T?

(a) Grand daughter
(b) Great grandson
(c) Grandson
(d) Grandmother

46. If ,you are eleventh in a queue staring either end, how many are there in the queue ?

(a) Eleven
(b) Twenty
(c) Twenty one
(d) Twenty two

47. Six toys are quite identical to look at, but only one of them is less in weight. It is to be identified’ using the balance minimum number of times. What is that minimum number of using the balance ?

(a) Once
(b) 2 times
(c) 3 times
(d) More than 3 times

48. If C = 3 and FEAR is coded as 30, then what will be the code number for HAIR ?

(a) 35
(b) 36
(c) 30
(d) 33

49. If Z = 26, NET = 39, then NUT=?

(a) 50
(b) 53
(c) 55
(d) 56

50. If F = 6, MAT = 34, then how much is CAR ?

(a) 21
(b) 22
(c) 25
(d) 28

 

ANSWERS

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (d) 13. (b) 14. (b) 15. (b)  16. (c) 17. (a) 18. (a) 19. (a) 20. (d) 21. (a) 22. (d) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 26. (b) 27. (c) 28. (d)  29. (c) 30. (d) 31. (a) 32. (d) 33. (c) 34. (c) 35. (b) 36. (a) 37. (c) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (c) 42. (b) 43. (b) 44. (a) 45. (b) 46. (c) 47. (b) 48. (b) 49. (c) 50. (b)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back To Main Page


Get Daily Study Material via Email.