SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -2 "English Language"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -2 "English Language"

Directions: Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Govind’s father was a rich landlord, who was loved and respected by all his tenants. When he died, he left large tracts of land to Govind. But Govind did not spend a single day looking after his land. He had a funny idea, that there existed a magic potion which, if it was poured on any object would turn it into gold. He spent all his time trying to learn about this potion. People took advantage of him and cheated him. His wife grew anxious. Given the amount of money Govind was spending, she was sure that they would soon be paupers.
One day, a widely respected sage who had been to the Himalayas came to their town. Govind asked him about the potion. To his surprise the sage answered, “I have learnt how to brew such a potion. But it is a difficult process.” “Tell me!” insisted Govind, hardly able to believe his luck. “You have to collect the dew which settles on the leaves of a banana tree every morning during winter. There is a condition though. The tree should be planted and
watered regularly with your own hands. Store the collected dew in an earthen vessel and when you have five litres, bring it to me. I will recite a sacred mantra to transform the dew into the potion. A drop of the potion will be sufficient to change any object into gold.”

Govind was worried. “Winter is only for a few months in the year. It will take me years to collect the dew.” “You can plant as many trees as you want,” replied the sage., Govind went home and after talking to his wife, began clearing the large fields which has been lying vacant for years. He planted rows of banana saplings. He tended them with great care. His wife helped him too. She would take the banana crop to market and get a good price. Over the years the plantation grew and finally after six years Govind had five litres of dew. He went to the sage who smiled, uttered a mantra and sprinkled a few drops of dew on a copper vessel. To Govind’s dismay, nothing happened. “You have cheated me!” he shouted at the sage.

The sage, however, smiled. Govind’s wife then came forward with a box. The sage opened it and revealed stacks of gold coins inside. Turning to Govind he said, “You worked hard on your land and created a plantation. Your wife sold the produce in the market. It was your hard work which created this wealth, not magic. If I had told you this earlier, you would not have listened.” Govind understood the wisdom behind the sage’s words and worked even harder from that day on.

1. Why did Govind decide to cultivate a banana crop?

(a) The soil of his land was suitable only for cultivating bananas
(b) It was the most highly priced commodity in the region
(c) It could be grown at any time of the year including winter
(d) The ingredient for the magic potion could only be obtained from a banana tree.

2. What made Govind angry with the sage?

(a) The sage had conspired with Govind’s wife against him
(b) He had forgotten the magic spell and all Govind’s hard work was in vain
(c) He had lost a good deal of money in cultivating bananas
(d) None of these.

3. How did Govind acquire his dream of gold finally?

(a) The sage gave him gold as a reward for his hard work was in vain
(b) His wife diligently saved the gold he had received from his father
(c) By selling the banana plantation
(d) None of these.

4. Which of the following is TRUE in the context of the passage?

A. Govind was easily fooled by people.
B. Govind was preserving by nature.
C. The sage had never actually been to the Himalayas.

(a) Only A
(b) Both A and B
(c) Only B
(d) Both A and C

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

5. Why did Govind’s father give him large plots of land?

(a) It was his way of instilling a sense of responsibility in his son
(b) Govind was his only son and sole heir
(c) To provide Govind with sufficient funds to pursue his interest of discovering a magic potion
(d) He wanted Govind to continue to look after the tenants

6. Which of the following can be said about the sage?

(a) He was cunning and plotted with Govind’s wife to cheat him
(b) He had no magical powers as such and used to swindle people
(c) He was a good judge of people
(d) He did not deserve his good reputation

7. Why was Govind’s wife worried?

(a) Govind had no knowledge of farming and could not cultivate the land he had inherited from his father
(b) Govind had not friends because he was obsessed with finding a potion which would turn anything into gold
(c) Govind was only interested in studying under different sages and neglected his family duties
(d) Since Govind had devoted all his time and wealth to finding a magic potion they would soon be poor

8. Why did Govind’s wife help him in the fields?

A. To support her husband in his endeavour to find a magic potion.
B. The sage had advised her to help her husband succeed.
C. He needed someone to help him collect the dew.

(a) None
(b) Only A
(c) Both A and B
(d) All A, B and C

Directions: Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

9. lying

(a) sleeping
(b) dishonest
(c) relaxing
(d) remaining

10. spend

(a) pay
(b) bought
(c) devote
(d) settle

Directions: Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in  the passage.

11. tended

(a) negligible
(b) watched
(c) inclined
(d) ignored

12. dismay

(a) joy
(b) interest
(c) desire
(d) humour

Directions: In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (a), (b), (c) and (d) . One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence.

13. Under existing (a)/regulations we are not permitted (b)/to owe (c)/more than a forty per cent share (d)/of the family business.

14. In case of any land dispute(a)/panchayat officials (b)/will determine (c)/how the property is to be divided (d).

15. The World Bank has consented (a) / to sanction (b)/the necessary (c)/finance (d)/for the project.

16. To obtain (a)/a refund you will have to fill (b)/ a claim (c) /with the appropriate (d).

17. Experts predict (a)/there will be shortage (b)/of investment (c).All correct (d).

Directions: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that pan is the answer. (Ignore errors of punctuation, if any).

18. His proposal had (a)/to be send to (b)/the President of the company (c)/for her approval (d).

19. Each Tuesday evening we visited (a)/the farmers in the area (b)/and held a meeting (c)/No error (d).

20. Though our training facilities (a)/are limited only a (b)/few employees have been (c)/selected for training (d).

21. During the interview (a)/the panel asked me (b)/ several technical questions (c)/and I answered all of it (d).

22. He decided to work for (a)/an NGO, but most of his (b)/classmates opted for high paid (c)/jobs in multinational companies (d).

Directions: Which of the following phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’.

23. Starting out my own business at this time would affect the financial stability of my family.

(a) Starting up my
(b) For starting with
(c) To start out mine
(d) No correction required.

24. Use a tactic for mixing the inferior with good quality rice is dishonest and you will lose your license.

(a) Using tactics as
(b) Using a tactic like
(c) To use tactics
(d) Used to tactics like

25. The company will invest more six hundred crores in the next five years to expand its operations in Britain.

(a) will further invest
(b) has invested more than
(c) have invested over
(d) will be invested above

26. Several of our projects have delayed because the equipment we ordered was delivered late.

(a) have been delivered when
(b) delayed because of
(c) are delayed since
(d) were delayed with

27. The committee has ruled out the possible raising taxes for this financial year.

(a) possibly raised
(b) possible rise of
(c) possibility to raise
(d) possibility of raising

Directions: Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The hall was filled with children, teachers, students, family members and those who were close to him.
B. Normally, such ceremonies are attended by important people like industrialists, politicians and VIPs.
C. What I saw when I stepped into the hall amazed me.
D. I went home with the feeling that it was a most unusual oath taking ceremony with only those who were ‘important’ to him present.
E. When he was elected President, he invited me to the swearing in ceremony in the Central Hall of Parliament.
F. However, in this case everyone who attended the ceremony seemed to know him personally.

28. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) E

29. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement

(a) B
(b) C
(c) D
(d) E

30. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

31. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) B
(b) C
(c) D
(d) E

32. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Directions: In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

When we 73 started thirty years ago in 1977, we did not know anything about how to run a bank for the poor. We therefore looked at how others ran their operations and 74 from their mistakes. In Bangladesh, conventional banks and credit co-operatives always 75 lump sum repayments. This created 76 problems because repaying in a lump sum was a mental hurdle for borrowers. They tended to delay repayment and get further into debt in the 77. In the end they usually 78 totally on the loan, which was a loss to the bank. In structuring our own loans, I decided to ask for a daily payment. Monitoring repayment was 79 and it filled people with 80 that they could repay their loans.

33. (a) firstly
(b) freshly
(c) foremost
(d) initially

34. (a) copied
(b) observed
(c) learned
(d) understood

35. (a) asked
(b) insisted
(c) demanded
(d) settled

36. (a) severe
(b) no
(c) additionally
(d) variety

37. (a) time
(b) process
(c) return
(d) event

38. (a) neglected
(b) abandoned
(c) defaulted
(d) depended

39. (a) benefit
(b) easier
(c) reckless
(d) disorganised

40. (a) sense
(b) confidence
(c) challenge
(d) doubt

Directions: Read each of the following sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. Ignore errors of punctuation, if any.

41. The crucial point to (a)/ be discussed at the (b)/ meeting is how to (c)/ well implement the policy. (d).

42. He wants to (a)/ set up a laboratory (b)/ to undertake research (c)/No error. (d)

43. According to him (a)/ two factors which are (b)/ needy for success (c)/ are discipline and diligence. (d)

44. Because of the pace at (a)/ which the company is growing (b)/1 believe it will easily (c)/ achieve their target. (d)

45. It is truth (a)/ that India is (b)/ the largest consumer of (c)/ gold in the world. (d)

Directions: Which of the phrases at (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct.

46. The bank is oversatisfied, has led to low productivity.

(a) led to
(b) will lead towards
(c) and has led in
(d) which has led in

47. You delay in taking a decision conveys a negative impression.

(a) You delay to take
(b) If you delay taking
(c) Your delay in taking
(d) To delay by taking

48. Today management student itself are opted to work for NGOs even though salaries offered to them are low.

(a) student itself is
(b) students themselves are
(c) students have
(d) students himself has

49. Absence of any guidelines, they are unwilling to take up the project.

(a) Absent of
(b) In the absence of
(c) Because of the absence
(d) Without being absent

50. Without the development of rural people in country can no claim to be developed.

(a) can never claim
(b) being claimed
(c) not able to claim
(d) have not any claim
 

ANSWERS

1.(d) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (c) 11.(d) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (d) 16. (b) 17. (d) 18. (b) 19. (d) 20. (a) 21.(d) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (a) 26. (c) 27. (d) 28. (d) 29. (b) 30. (a) 31.(b) 32. (d) 33. (d) 34. (c) 35. (c) 36. (a) 37. (b) 38. (d) 39. (b) 40. (a) 41.(d) 42. (d) 43. (c) 44. (d) 45. (a) 46. (d) 47. (c) 48. (c) 49. (b) 50. (a)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back To Main Page


Get Daily Study Material via Email.